مغزمان را از اجداد شبیه به ماهی به ارث برده ایم!

به گزارش مجله کوروش بزرگ، محققان دانشگاه استرالیای غربی گامی جدید در زمینه کشف چگونگی فرگشت مغز انسان برداشتند. این یافته ها نشان می دهد که چگونه وقایع ژنتیکی که در اجداد شبیه به ماهی ما رخ داده است نقش مهمی در زیست شناسی امروز مغز ما ایفا می کند.

مغزمان را از اجداد شبیه به ماهی به ارث برده ایم!

به گزارش خبرنگاران از ایسنا، در مقاله ای جدید که در مجله Nature Ecology & Evolution منتشر شده است، فرآیند متیلاسیون نواحی بدون سیتوزین-گوانین(CG) دی ان آ(DNA) که نوعی سیستم کنترل اپی ژنتیک است و به طور گسترده ای در مغز انسان یافت می شود، برای اولین بار درمهره داران اولیه ظاهر شده است.

متیلاسیون ناحیه بدون CG می تواند ژن های کنترل کننده عملکرد مغز در دی ان آ را خاموش و روشن کند. کشف این موضوع که متیلاسیون ناحیه بدون CG در مهره داران رخ می دهد نشان دهنده آن است که امروزه این فرآیند نقشی اساسی در ایجاد توانایی های شناختی پیشرفته در مغز انسان و سایر جانداران دارد.

پروفسور ریان لیستر از دانشکده علوم مولکولی در دانشگاه استرالیای غربی که در این مطالعه همکاری داشته می گوید: محققان نمونه هایی از مغز حیوانات را از سراسر درخت زندگی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. ما می خواستیم بفهمیم که آیا این متیلاسیون ناحیه بدون CG فقط مختص گونه های پستانداران که توانایی شناختی بالایی دارند است و یا ریشه در تکاملات قدیمی تری دارد؟ محققان دریافتند که متیلاسیون ناحیه بدون CG فقط در مهره داران دیده می شود از جمله مکنده ماهی ها (lampreys) که از نسل بی آروارگان هستند و جدی مشترک با انسان ها دارند.

بر طبق این یافته ها متیلاسیون ناحیه بدون CG در نخستین اجداد مشترک همه مهره داران وجود دارد که از صدها میلیون سال قبل در زمین پرسه می زنند.

دکتر الکس د مندوزا(Alex de Mendoza) از محققان این مقاله می گوید: یافته ها نشان دهنده آن است که متیلاسیون نواحی بدون CG نقشی اساسی در ایجاد پیچیدگی های مغز ایفا می کند.

او ادامه داد: ما هر موجودی که می شد را برای یافتن متیلاسیون ناحیه بدون CG مورد بررسی قرار دادیم. مانند کیسه داران، پلاتیپوس ها، پرندگان، قورباغه ها، ماهی ها، کوسه ها و مکنده ماهی ها که همه دارای ستون فقرات بودند. ما همچنین مغز بی مهرگانی چون زنبورعسل و هشت پا را نیز بررسی کردیم. ما دریافتیم که متیلاسیون ناحیه بدون CG در مهره داران تکامل یافته است و ممکن است یکی از عواملی باشد که مغز برای عملکردهای پیچیده به آن نیاز دارد. این تحقیقات همچنان نشان داد که تمام تکامل های مورد نیاز عوامل ژنتیکی برای ایجاد متیلاسیون نواحی بدون CG در یک بازه زمانی یکسان اتفاق افتاده است.

ژن DNMT3A که مسئول کد کردن متیلاسیون ناحیه بدون CG است و ژن MeCP2 که مسئول بیان آن است در آغاز تکامل مهره داران به وجود آمده اند.

پروفسور لیستر می گوید: این تحقیقات نشان می دهد که چگونه وقایع تکاملی در اجداد شبیه به ماهی ما در بیولوژی امروزه مغز ما نقش دارد.

این تحقیقات توسط دکتر رایان لیستر و دکتر الکس دی مندوزا از دانشکده علوم مولکولی دانشگاه استرالیای غربی انجام گرفته است.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 5 اسفند 1399 بروزرسانی: 5 اسفند 1399 گردآورنده: bigkurosh.ir شناسه مطلب: 1505

به "مغزمان را از اجداد شبیه به ماهی به ارث برده ایم!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مغزمان را از اجداد شبیه به ماهی به ارث برده ایم!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید