آنالیز اثرات نانو به زنجیره غذایی آبی توسط محققان کشور

به گزارش خبرنگاران به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، دکتر مهرداد سرخیل، استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به پلانکتون ها به عنوان پایین ترین حلقه زنجیره غذایی در محیط آبی به تشریح اهداف دنبال شده در این طرح پرداخت و گفت: در ساده ترین حالت ممکن، آلاینده ها در بدن پلانکتون ها تجمع می یابند و سپس این پلانکتون ها مورد مصرف خوراکی دیگر آبزیان همچون ماهی ها قرار می گیرند و آلاینده از این طریق وارد بدن آن ها می گردد. هدف از این مطالعه آنالیز امکان انباشت زیستی نانوذرات اکسید مس در یک گونه زئوپلانکتون به نام آرتمیا بود و به دنبال آن امکان انتقال ذرات مس تجمع یافته در بدن آرتمیا به بدن یک گونه ماهی موردارزیابی نهاده شد.

آنالیز اثرات نانو به زنجیره غذایی آبی توسط محققان کشور

وی ادامه داد: این مطالعه و مطالعات از این دست به درک بهتر بعضی اثرات نانومواد سنتزی وارد شده به اکوسیستم های آبی یاری می نماید.

این محقق اضافه نمود: در این مطالعه اثرات سمیت نانومواد (نانوذرات اکسید مس در اینجا) مورد آنالیز نهاده شد. در واقع این کار یک مطالعه نانوسم شناسی (nanotoxicology) بود. نانومواد به دلیل دارا بودن ویژگی های خاص فیزیکی وشیمیایی، اثرات سمی خاص و متفاوتی نیز از خود نشان می دهند.

در طرح حاضر ابتدا خواص فیزیک وشیمیایی نانوذرات مس مورد آنالیز نهاده شده است، در ادامه زئوپلانکتون آرتمیا در معرض غلظت های مختلف نانوذرات اکسید مس نهاده شده و میزان انباشت زیستی مس در بدن آن با استفاده از دستگاه جذب اتمی مورد سنجش نهاده شده است. سپس از آرتمیای آلوده شده به نانوذرات اکسید مس جهت تغذیه ماهیان سیچلاید گورخری استفاده شده و میزان انباشت زیستی مس در بدن آن ها نیز با استفاده از دستگاه جذب اتمی سنجیده شده است. درنهایت نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون Kolmogorov-Smirnov آنالیز شده و اختلافات آماری بین داده ها با استفاده از آزمون ANOVA ارزیابی شده است.

نتایج حاکی از تغییر پارامترهای رشد ماهی تغذیه کننده پلانکتون های آلوده به نانوذرات مس است. همچنین این ماهی ها بعد از گذشت یک دوره 21 روزه پاکسازی قادر به دفع کامل نانوذرات مس نبوده اند.

این پژوهش حاصل کوشش های مهندس طیبه نعمتی- دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان، دکتر مهرداد سرخیل- استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد و دکتر سید علی جوهری - دانشیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان است. نتایج این کار در مجله Environmental Science and Pollution Research با ضریب تاثیر 2.914 (جلد 26، شماره 10، سال 2019، صفحات 9610 تا 9618) به چاپ رسیده است.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: بروزرسانی: 14 مهر 1398 شناسه مطلب: 316

به "آنالیز اثرات نانو به زنجیره غذایی آبی توسط محققان کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آنالیز اثرات نانو به زنجیره غذایی آبی توسط محققان کشور"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید