راهنمای کاربردی انواع ماسک ها و مدت زمان استفاده از آن ها

به گزارش مجله کوروش بزرگ، روزنامه هفت صبح: از زمان آغاز همه گیری کرونا نهاد های علمی و پزشکی در دنیا و ایران دستورالعمل های مختلفی در خصوص اهمیت استفاده از ماسک اعلام نموده اند، مدتی گفته شد که زدن ماسک فقط برای افرادی که نشانه های بیماری دارند الزامی است، اما در حال حاضر تازه ترین اطلاعیه سازمان بهداشت دنیای آمده می گوید که همه هنگام حضور در محیط های عمومی باید از ماسک استفاده نمایند چه نشانه های بیماری داشته باشند چه هیچ نشانه ای در آن ها وجود نداشته باشد.

راهنمای کاربردی انواع ماسک ها و مدت زمان استفاده از آن ها

این سازمان تأکید نموده که حتی اگر به ماسک های بهداشتی دسترسی ندارید از ماسک های دست دوز که شسته و ضدعفونی شده اند بهره ببرید. همین موضوع هم یک بار دیگر باعث شده که سؤال های زیادی در خصوص انواع ماسک، مدت زمان استاندارد مصرف و کاربرد هر کدام به وجود بیاید.

ماسک های بیمارستانی عادی

این ماسک ها را خیلی از ما در بیمارستان ها بار ها دیده ایم و حتی در روز هایی که آلودگی هوا زیاد بوده خودمان هم از آن ها استفاده نموده ایم، ماسک های مستطیل شکلی که از دو یا سه لایه تشکیل شده اند و در برابر ذرات نسبتاً درشت معلق در هوا مقاوم هستند مخصوصاً ترشحات دهان و بینی، برای همین هم از این ماسک ها در بیمارستان استفاده می گردد. به گفته سازمان بهداشت جهانی استفاده از این ماسک به ویژه برای کسانی که عطسه و سرفه می نمایند لازم است. از طرفی، چون قیمت این ماسک از بقیه ارزان تر است برای این دسته از افراد مقرون به صرفه تر است، چون وقتی عطسه و سرفه دارید بهتر است ماسک تان را زودتر دور بیندازید. طبق دستورالعمل ها اگر رطوبت به بخش بیرونی ماسک نفوذ ننموده باشد شما می توانید تا سه ساعت از این ماسک ها بهره ببرید، اما بعد از آن به هر حال باید آن ها را دور بیندازید.

ماسک های فیلتردار سری n

ماسک های این سری که ما در هفته های اخیر با نوع n95 آن بیشتر از بقیه آشنا شده ایم، مقاومت بیشتری در برابر ذرات ریز معلق در هوا دارند و ذرات درشت تر از 3.0 میکرون را از خود عبور نمی دهند برای همین هم ماسک بسیار مناسبی برای مقابله با کرونا محسوب می شوند که درشت تر از 0.3 میکرون است. عدد 95 که کنار حرف n در اسم آن دیده می گردد یعنی این ماسک می تواند تا 95 درصد مانع از ورود ذرات معلق گردد. یک نوع دیگر از این ماسک هم این روز ها به لطف کرونا در داروخانه ها دیده می گردد با نام n99 که تا 99 درصد در مقابل ذرات درشت تر از 0.3 میکرون مقاوم است. طبیعتاً این ماسک ها از شما در برابر کرونا محافظت بیشتری می نمایند، اما قیمت بسیار بیشتری هم دارند. نکته شاد نماینده اینکه از آن ها می توان برای مدت زمان طولانی تری استفاده کرد. یعنی این ماسک ها تا هشت ساعت می توانند روی صورت شما باقی بمانند مگر اینکه خیس شوند یا با مواد روغنی تماس داشته باشند.

ماسک های فیلتردار سری p و r

این ماسک ها تمام مشخصات ماسک های سری n را دارند و دقیقاً با همان پوشش 95، 99 و 100 درصدی دسته بندی می شوند با این مزیت که در برابر روغن هم مقاوم هستند و بیشتر کاربرد صنعتی دارند؛ بنابراین مراقب باشید که این ماسک ها را که بسیار گران قیمت تر از دو نوع قبلی هستند، به عنوان ماسکی که می تواند از شما محافظت بیشتری داشته باشد نخرید مگر اینکه در محیطی کار می کنید که مواد روغنی زیادی وجود دارد و به این ترتیب بخواهید ماسک مناسب تری داشته باشید. مدت زمان استفاده از این ماسک ها هم همان حداکثر هشت ساعت است.

ماسک فیلتردار کربن اکتیو یا همان کربن دار

در این نوع ماسک ها لایه ای از کربن فعال شده (کربن اکتیو) به کار رفته که باعث می گردد ذرات بسیار بسیار ریز، یعنی کوچک تر از 0.3 میکرون هم امکان عبور از آن را نداشته باشند، اما این معنی بهتر بودن استفاده از آن ها در روز های کرونایی نیست بلکه تخصص این ماسک ها جلوگیری از ورود انواع گاز ها و بو های نامطبوع شیمیایی است که ماسک های دیگر امکان مقاومت در برابر آن ها را ندارند پس لازم نیست برای تهیه آن ها هم توی خرج بیفتید.

جالب اینکه برخی از این ماسک ها به صورت بدون فیلتر هم فراوری می شوند که قیمت پایین تری دارند و تنها تفاوت آن ها با ماسک های فیلتردار این است که نفس کشیدن با ماسکی که فیلتر دارد، آسان تر است. پس اگر ماسکی با بسته بندی معتبر دیدید که اسامی مانند n95، n99 و ... داشت، اما فیلتر نداشت فکر نکنید تقلبی است.

چه زمانی باید ماسک را فوراً دور انداخت؟

طبق دستورالعمل هایی که فراورینماینده های ماسک ها منتشر می نمایند و همین طور دستورالعملی که مرکز مدیریت بیماری های واگیر در بهمن ماه پارسال منتشر کرد، اگر اتفاقات زیر افتاد، حتی در صورتی که مدت زمان استاندارد برای استفاده از ماسکتان تمام نشده بود باید آن را دور بیندازید:

  • اگر قالب کاسه ای شکل ماسک فرم خود را از دست داده باشد و روی صورت تان به طور محکم نچسبد و باعث نشت هوای بیرون به درون ماسک گردد.
  • اگر با وجود زدن ماسک روی صورت، بو های اطراف را کاملاً احساس می کنید.
  • اگر فیلتر ماسک کثیف شده باشد و آلودگی ها و گرد و غبار روی سطح آن دیده گردد که قابل تمیز شدن نباشند.

ماسک های خانگی یا انواع دست دوز

در شرایط فعلی خیلی ها توان تهیه ماسک را ندارند، از طرف دیگر استفاده از ماسک های دست دوز هم خیلی مد شده است. به هر حال اگر از این ماسک ها استفاده می کنید باید دقت زیادی در شستشوی آن ها به خرج بدهید و مطلع باشید که اغلب این ماسک ها در مواجهه با بیماران مخصوصاً آن دسته از بیمارانی که عطسه یا سرفه می نمایند نمی توانند از شما محافظت نمایند.

نکاتی که باید رعایت کنید

یک سری توصیه هم وجود دارد که فارغ از نوع ماسکی که می زنید باید خودتان را ملزم به رعایت آن ها بدانید وگرنه همان بهتر که اصلاً ماسک نزنید تا دچار احساس تقلبی در امان بودن نشوید و حتی خودتان را در معرض خطر بیشتر قرار ندهید.

ماسک را به درستی روی صورت تان بگذارید، نه بالاتر و نه پایین تر از جای درست. در خصوص ماسک های ساده، قسمتی که روی بینی تان می آید و در آن تکه ای انعطاف پذیر وجود دارد، فشار دهید تا درست روی بینی کیپ گردد. قسمت پایینی را هم درست تا زیر چانه تان بکشید.

  • اگر ریش یا سبیل بلند دارید که باعث درز کردن هوا از زیر ماسک می گردد بهتر است قید یکی از آن ها را بزنید، یا ریش و سبیل یا ماسک.
  • به هیچ وجه دست خیس یا کثیف را به ماسک نزنید، رطوبت ماسک را آسیب پذیر می نماید و آلودگی هم که معلوم است چه کار هایی می تواند بکند.
  • برای برداشتن ماسک اول دستانتان را بشویید و بعد آن را از بخش بند ها از روی صورت تان جدا کنید، به سطح بیرونی ماسک دست نزنید، با این کار نه تن ها ممکن است ماسک را آلوده کنید بلکه در خصوص ماسک های محکم تر ممکن است فرم آن ها را به هم بریزید.
  • برای بچه ها ماسک با سایز کوچک تر که مخصوص آنهاست تهیه کنید.
منبع: برترین ها
انتشار: 7 شهریور 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: bigkurosh.ir شناسه مطلب: 1147

به "راهنمای کاربردی انواع ماسک ها و مدت زمان استفاده از آن ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای کاربردی انواع ماسک ها و مدت زمان استفاده از آن ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید